Mit érez egy náci kisgyerek?

MAGYAR NARANCS

81034da4fd98ba14a987441dcda93799

Mark Ryden: Nazi Boy

Mini-kritika: Sarah Cohen-Scali – Max

A fenti könyv nem csak attól különleges, hogy hosszabb ideig egy szenvedélyesen antiszemita, lelkes náci csecsemő a narrátora, hanem attól is, hogy egy történelmileg máig vitatott és homályos, a gyerekirodalom korpuszából pedig teljességgel hiányzó témát dolgoz fel: azokat a disztópiákban is nehezen elmesélhető életeket, amelyek a második világháború idején életre hívott náci nevelő és átnevelő intézményekben zajlottak.

Gudrun_Himmler_1-640x504

Heinrich Himmler, a Lebensborn alapítója lányával, Gudrunnal

Középiskolában nem sokat hallottunk róla, de a regényen keresztül a leghorrorosztikusabb részletig megismerhetjük ezeket a fajnemesítő otthonokat, ahol az ún. Lebensborn program szellemében a fizikailag és szellemileg is tiszta, árja ifjúság gyártása folyt. Itt, az SS által támogatott intézményekben születtek és nevelődtek féltve őrizve, szegregálva a hosszadalmas orvosi vizsgálatok után északi germán fajba sorolt gyerekek, egészen addig, míg ki nem utalták őket a Harmadik Birodalom valamelyik árja családjába vagy hadba nem küldték őket.

article-2261601-16B4B7A0000005DC-961_634x872

Náci nővérek lámpa alatt vizsgálják át a gyerekeket

article-2261601-16B4B7AC000005DC-220_634x444

UV-lámpákkal kezelik a barna hajú árja gyerekeket, abban a reményben, hogy fakóbb lesz a bőrük és a hajszinűk, Berlin

article-2261601-16E717F7000005DC-426_634x488

Gázmaszkpróba a nevelőintézetben

p01hzjsf

Adolf Hitler a gyerekek között

Max, aki először embrióként szólítja meg az olvasót, és aztán kilenc éves koráig mesél, egy árja mintagyerek: egyébként pedig büszke arra, hogy egy napon született Hitlerrel és hogy dolichokefál koponyaformájának köszönhetően a Lebensborn etalonja. Cohen-Scali egy oknyomozó újságíró alaposságával közvetíti a kiskorú narrátor őrült belső világát, aki ridegen elemzi, miért szükséges legyilkolni az anatómialiag fejletlen egyedeket és életereje teljében érzi magát, mikor a besúgásának köszönhetően több családot küldenek koncentrációs táborokba – majd látjuk kibontakozni azt is, hogyan hasonlik meg, amikor belehabarodik egy szintén árja külsejű, de zsidó fiúba. A Max című regény szókimondóbb, mint A csíkos pizsamás fiú, közel sem olyan érzelgős, mint A könyvtolvaj, és olyan provokatív kérdéseket feszeget, mint a Számláld meg a csillagokat: például azt, hogy vajon mennyire látjuk tisztán az aktuális politikai helyzetet, és fel merjük-e emelni a szavunkat, ha a hatalom kirekesztő, gyűlöletkeltő és veszélyes ideológiával mérgezi a társadalmat.

page_1

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Címkék:

Hozzászólások lezárva.

Következő bejegyzés: